Mals presagis per a Trapero

Ha començat el judici contra el major Trapero, la intendent Laplana i la cúpula d’Interior. I des del meu punt de vista ha començat amb frau de llei. La Fiscalia ha decidit mantenir tant sí com no l’acusació per rebel·lió tot i que ha reconegut que això pot ser improcedent perquè el Tribunal Suprem no va poder acreditar aquest delicte a la sentència de l’1-O. Però malgrat la incongruència, els fiscals no volen retirar l’acusació. Fer-ho suposaria traslladar el cas al Palau de Justícia de Barcelona on el major, la intendenta i els polítics acusats serien jutjats per un altre tribunal, possiblement menys polititzat.

La presidenta del tribunal és Concepción Espejel, recusada durant el cas Gürtel pels seus vincles amb el PP. A més, està casada amb un coronel de la Guàrdia Civil. Va ser la presidenta del tribunal que va processar per terrorisme 8 joves navarresos per agredir dos agents d’aquest cos policial en una baralla de bar a Altsasu el 2016. Els acusats van ser condemnats a dures penes de presó amb una sentència molt controvertida. Ara Espejel dirigeix aquest judici que es basa en les acusacions precisament de la Guàrdia Civil contra els Mossos d’Esquadra.

El fiscal protagonista de la jornada ha estat Miguel Ángel Carballo. És el mateix que va investigar els CDR que s’han passat 4 mesos en presó preventiva acusats de terrorisme. Una acusació, com s’ha vist ara, del tot inflada i inconsistent. També va intentar empresonar sense èxit els activistes independentistes Tamara i Adrià Carrasco.

El fiscal Miguel Ángel Carballo

Les preguntes del fiscal s’han demostrat impròpies d’un professional que ha estudiat la causa. Alterant la cronologia i manipulant els fets, Carballo més que aclarir l’actuació dels mossos el que ha buscat és crear una nebulosa confusa impregnant l’interrogatori amb un degoteig de suposades negligències que els mossos clarament no van cometre. El major Trapero, primer impactat possiblement per tanta mala fe i després ja més centrat, ho ha rebatut tot amb solvència i seguretat. Però l’atmòsfera ja està creada.

El judici arriba en molt mala data per a Trapero. Els tribunals controlats pel PP són l’únic reducte que té ara la dreta espanyola per exercir poder i imposar la seva visió del que ha succeït a Catalunya els últims 10 anys.