Es tripliquen els embarassos adolescents

Embaràs test

Segons les últimes dades oficials, a Catalunya en 4 anys s’han triplicat els casos de mares menors de 15 anys i han pujat un 15 per cent les noies d’aquesta mateixa edat que han optat per avortar. Mai s’havien registrat tants casos en l’estadística que arrenca el 2008.

Anant a la dada, segons la Conselleria de Salut, 99 adolescents van decidir avortar durant el 2012, 14 més que l’any anterior i màxim històric. I en els últims 4 anys també s’ha multiplicat per 3 el nombre menors de 15 anys que han acabat donant a llum. L’any passat van ser 29 mares. Les dades absolutes són petites -en el cas de les interrupcions de l’embaràs, la xifra no representa ni un 1 per cent dels 22 mil avortaments que es van registrar a Catalunya l’any passat- però segons el pediatra Antoni Martínez Roig, el percentatge enganya, perquè els embarassos adolescents exposen a les noies a una vida truncada. Ho ha explicat a SER Catalunya: “Moltes vegades la família se n’assabenta al sisè o setè mes de gestació, perquè físicament ja costa d’amagar. Durant tot aquest temps, la noia té tota una sèrie de problemes que els viu sola o amb el noi, si és que el noi hi participa. Es plantegen què fer, si estudiar, si econòmicament podrà sostenir la seva família o si dependrà dels adults que té al voltant per sobreviure amb el fill”.

Si obrim el prisma a noies d’entre 15 i 19 anys, els avortaments augmenten fins els 2.500.

L’educació sexual, clau

La precocitat de les relacions, una educació sexual insuficient, aparcar els anticonceptius o raons culturals expliquen, segons els especialistes, aquest augment. Si es descarta l’avortament, una altra opció és donar la criatura en adopció. Segons Martínez Roig, si la mare escull aquest camí, també pot ser molt traumàtic: “S’ha de madurar molt bé. Ens trobem en situacions que no ho tenen decidit del tot i que prenen la decisió dos o tres dies després de tenir el nadó. Això vol dir que ja tenen un lligam amb la criatura i és un sotrac important per aquesta persona.”

La Societat Catalana de Pediatria creu que si tira endavant la nova legislació sobre l’avortament que impulsa el PP, això complicarà encara més la vida a les dones que decideixin interrompre l’embaràs. Per tractar aquesta problemàtica l’entitat ha organitzat el pròxim 30 de novembre la IV Jornada multidisplinària “Embaràs en l’adolescent”, on participaran professionals del gremi, ginecòlegs, llevadores, educadors socials i fins i tot jutges.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s