Poca gent ho sap, però el Banc de Sang i Teixits de Catalunya és també un banc públic d’esperma i òvuls. El centre conserva als seus congeladors 3.000 mostres de material genètic de malalts que combaten el càncer i han de seguir un tractament que els pot deixar estèrils. Gràcies a aquest recurs, que -molt important- cobreix la sanitat pública, cada any fins a una vintena de parelles poden tenir descendència.
Malalt, jove i afectat per un càncer
Aquest és el perfil dels usuaris que recorren a aquest sistema per assegurar la seva descendència malgrat que el tractament que segueixen amb quimioteràpia els pot deixar estèrils. Les mostres d’esperma i teixit ovàric es conserven amb molta cura amb nitrògen líquid a -196 graus de temperatura a les dependències del Banc de Sang a Barcelona.
El director del centre, Lluis Puig, ho explica just davant d’aquests potents congeladors: “Abans del tractament es guarda l’esperma o el teixit ovàric dels pacients i després s’utilitzarà per afavorir un embaràs. S’ha de descongelar d’una forma apropiada, amb molta cura, però aquestes cèl·lules després de la seva descongelació estan vives. Per tant, serveixen per fecundar un òvul i que la noia quedi embarassada”.
La quantitat de persones que es beneficien d’aquest servei és molt variable però, com a mínim, cada any entre 12 i 24 parelles hi han pogut recórrer per buscar un embaràs que, sense aquesta opció, hagués estat impossible.
Es dispara la demanda de llet materna
Un altra servei que ofereix el Banc des de fa aproximadament 4 anys és el tractament i distribució de llet materna. Ara mateix, el nombre de peticions als hospitals és tant alt que, per poder mantenir l’estoc, el Banc de Sang s’ha vist obligat a fer campanya per captar un 60% més de mares donants. Alguns experts atribueixen l’augment de la demanda a un repunt dels naixements de nadons prematurs.
En aquests moments hi ha estoc per una setmana, un marge correcte però que fa uns mesos es va començar a escurçar per l’augment constant de la demanda. Els centres de salut i el mateix Banc de Sang van decidir intensificar la campanya per aconseguir més donacions i la crida ha estat efectiva perquè, en un any, s’ha passat de 350 mares donants a 550.
Segons Lluis Puig, “amb la campanya aconseguim que noves mares donin la seva llet. Hem de tenir en compte que cada dona col·laborarà amb nosaltres durant uns mesos i després deixarà de fer-ho. Fins que no tornin a quedar embarassades no tornaran a formar part, si volen, del nostre banc. O potser no tornaran a quedar mai més embarassades. Per això cal una incorporació constant, buscar mares i més mares.”
La llet es destina a nadons que pesen menys d’un quilo i la necessiten per millorar les opcions de supervivència. De fet, les propietats de la llet materna són superiors i més beneficioses pels nounats que no pas les de l’anomenada llet de fórmula.
La idea de les donacions de llet materna va nèixer fa uns 4 anys a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i ha estat un èxit. El Banc de Sang tracta aquesta llet com un medicament que es dona per prescripció mèdica. Els especialistes del banc la recullen, la processen, l’analitzen, l’emmagatzemen i la distribueixen.
Si voleu fer-vos donants cliqueu en aquest enllaç, hi trobareu tota la informació: http://www.bancsang.net/