Periodisme de merda

20130610-211923.jpg

Foto: Ajuntament de Vilablareix

L’Ajuntament de Vilablareix (Gironès) ha engegat una interessant campanya que durarà fins aquest divendres i que consisteix en posar unes banderetes fluorescents al costat de totes les tifes de gos que la brigada municipal es trobi “oblidades” al carrer. A les banderetes hi posen missatges com “RECULL-ME” o ” VOLEM UN POBLE NET” i han de servir per recordar als propietaris incívics de gossos que tenen l’obligació de recollir les caques que les seves mascotes excreten despreocupadament.

Es pot qüestionar la idea i l’eficàcia d’una campanya així (possiblement zero), però cal reconèixer dues coses: una, que hi ha molt de guarro convivint entre nosaltres i que per això és d’agrair que Ajuntaments com el de Vilablareix es preocupin de tenir els carrers nets per evitar que els veïns rellisquin o que, per no empastifar-se, hagin d’acabar anant a comprar el pa amb botes. I l’altra cosa que s’ha de reconèixer és que, amb aquesta hàbil iniciativa, l’alcalde, el republicà David Mascort, ha aconseguit obtenir atenció mediàtica i que es parli del problema.

A mi, però, el que m’ha cridat l’atenció és aquesta fotografia:

20130610-211747.jpg

M’ha cridat l’atenció perquè és una metàfora preciosa de les pràctiques que han contribuït a aconseguir que l’ofici de periodista sigui un dels menys valorats pels ciutadans. Perquè… Quants periodistes han destinat els mitjans de comunicació els últims anys a investigar, a gratar, a preguntar-se críticament què és el que preocupa la gent, a controlar el poder, a buscar històries úniques que dormen en l’oblit?

I quants professionals han destinat a cobrir quotes polítiques, a viure d’insulses rodes de premsa propagandístiques, a repicar notícies prefabricades sense qüestionar-ne el contingut?

A quants personatges-defecació han donat protagonisme, acostant-los el micro o la càmera per obtenir declaracions autocomplaents, buides o interessades, però que han considerat vàlides per omplir minuts de ràdio, premsa o televisió escombraria?

Almenys, en aquesta fotografia, els periodistes fan la seva feina, que és obtenir imatges per il.lustrar una notícia que pot ser d’interès general.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s